Kediİran Persian kategorisinde ilan bulunamadı.
  • Görünüm
İlan Başlığı Fiyat İlan Tarihi Adres
İlan bulunamadı.

İran Kedisi Özellikleri ilanları ve Fiyatları

Kişilik & Karakter Özellikleri

İran kedileri kendilerini tam anlamıyla yaşadığı ortama ve sahiplerine adamış bir kişiliğe sahiptir. Ancak bu sadakati göstermek için öncesinde sahibinden yeteri kadar ilgi ve şefkat görmesi gerekir. Sahiplerinin güven ve sevgisini kazanan İran kediler iyi bir arkadaş, iyi bir yoldaş olacaktır kendisine. İran kedileri okşanmayı çok ama çok severler. Kucağa alınmaktan hoşlanan İran kedileri bu bakımdan sevilebilen, tüyleriyle oynanan ve bundan da fazlasıyla hoşlanan bir kedi türüdür. Bir güzel haber de; İran kedilerinin dikkatinizi çekmek için sizi rahatsız etmeyecek olmalarıdır. Fakat ilgisiz kalan bir İran kedisi de yeterli ilgiyi görmemesinden dolayı evin bir köşesine çekilip sakin bir mizaca bürüneceğini hatırlatmak isteriz.

İran kedileri tatlılıklarının yanında olabildiğince sakin birer cinstirler. Mükemmel bir arkadaştırlar ancak ev içerisinde öyle sizi her saniye takip edip ayağınıza bağ olmazlar. Ancak oyun vakti geldiğinde sahibiyle oyunlar oynamayı çok severler. İran kedileri zekidirler, yalnızca bazı ırklar kadar çok fazla meraklı değillerdir.

İran kedisi ( fars kedisi ), kısa ve kalın bacaklı, patileri büyük, omuzları geniş, kısa boyunları, geniş göğüsleri ve nispeten kısa kuyrukları, vücut yapısı itibariyle kaslı ve kalın kemikli, orta ile büyük boyda birer cinstirler. Uzun tüyleri ve kalın kürkleri ile birlikte çok çeşitli desenlerde geniş bir renk yelpazesine sahiptirler. Bu nedenle bakımı için yeteri kazar zaman ayırılması gerekir. Bu güzel kürklerini temiz tutmak ve tüy yumaklarının önüne geçmek için günlük bakım yapmak kaçınılmazdır.

İran kedileri sessiz ve uysal olmalarıyla bilinirler. Görünüm itibariyle çok ama çok tatlı kedilerdir. Ancak öyle her an kendini birilerine sevdirmezler. Yalnızca güvendikleri insanlara kendini sevdirdiklerini bilmek gerekir. Uysal bir mizaca sahip oldukları için sessiz ortamlardan hoşlanırlar. Bu nedenle yaşlılar veya yalnız yaşayan bekârlar için ideal bir kedi türüdür. Zaman zaman evin içerisinde yalnız kalsalar bile pek sorun çıkarmazlar.

İran Kedisi Fiziksel Özellikler

Vücut

Sağlıklı bir İran kedisi genellikle 3 ila 5 kilogram arasında, orta ile büyük boyda bir vücuda sahiptir. Kalın kemikleri, omuzlarını belirgin kılar. Sırtları düz değildir ve kalçalarına doğru hafif yukarı yönlü bir eğim görülür. Göğüs kısmı geniştir. Bacakları kalın ve kısadır. Gözleri yuvarlak ve geniş, burunları kısa, kafa yapıları ise nispeten büyüktür.

Kafa

Kafa yapıları diğer soyağacındaki kedilere kıyasla belirgin bir şekilde büyüktür. Geniş bir ağızları vardır. Çeneleri iyi gelişmiştir. Hafif çıkıntılı olan burunları kısadır.

Kulaklar

Büyük kafalarına oranla kulakları biraz küçük kalır. Nispeten ise orta boy kulaklar tabanda geniş, uçlara doğru hafif sivrilir. Cepheden bakıldığında hafif dışa doğru bir eğim görülür.

Gözler

Orta boy ve yuvarlak bir göz yapısına sahiptirler. Göz renkleri kürk renklerine göre değişiklik gösterir. Çoğunlukla altın, kahverengi ve üzüm yeşilidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacaklar kısa ve kalın. Arka bacaklar ise öne göre biraz daha uzundur. Bacak kasları yoğundur, patiler nispeten büyük ve yuvarlaktır.

Kuyruk

Kuyrukları tabanda minimum 5 cm genişliğindedir. Vücuduna oranla kısa-orta uzunlukta, tüy yoğunluğu fazladır.

Tüy

İran kedileri diğer kedi ırklarına kıyasla en tüylü kedi cinslerinden biridir. Uzun ve kalın tüyleri vardır ve bu nedenle neredeyse günlük tüy bakımına ihtiyaç duyarlar. Yarı yoğunlukta olan tüyleri kolayca taranır ve tüm mevsim koşullarına dayanıklıdır. Renk ve desenleri değişiklik gösterir.

Renk

İran kedileri beyaz, krem, siyah, mavi, çikolata, leylak, gümüş, altın, kaplumbağa kabuğu, mavi-krem, patiska ve mühür renklerinde görülebilir. Renk ve desenlerinin doygunluğu onun düzenli beslenme ve egzersizlerine bağlıdır. Desen renkleri ise düz renk, gölgeli veya noktalı olabilmektedir.

İran kedisi Sağlık

Sevecen ve uysal olmalarına rağmen İran kedileri, başta yüz yapıları nedeniyle olmak üzere bir dizi sağlık sorunlarına karşı meyillidirler.

Dar burun delikleri nedeniyle solunum zorluğu veya hırıltılı nefes alma sorunu yaşayabilmektedirler.

İran kedilerinin gözlerinde ortaya çıkabilen, göz kapağının içe doğru kıvrılmasıyla tahriş oluşabilir. Böyle bir durumda cerrahi müdahale gereklidir.

Kiraz gözü ve entropion gibi göz hastalıklarına karşı meyillidirler.
Polikistik böbrek hatalığı gösteren semptomlar ortaya çıkabilir. Tespit edilmediği takdirde kronik böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Eğer bir iştahsızlık, kusma, sık idrar yapma ve uyuşukluk gözlemlenirse derhal veterinere başvurulmalıdır.

Kardiyomiyopati yani kalbin duvarlarının kalınlaşması sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Bu sağlık sorununun ne yazık ki teşhisi zordur ve genellikle ilk semptomda sonuç ani ölümdür. Çoğunlukla yaşlı erkek kedilerde görülür. Bu hastalığın belirtileri arasında uyuşukluk, nefes almada zorluk, öksürük, bacaklarda felç ve yeme içmeden kesilme vardır.

Mantar enfeksiyonu olarak bilinen saçkıranlara yatkınlık da görülebilmektedir.

İran kedileri yoğun tüylü bir yapıya sahiptir. Tüyleri her gün düzenli olarak fırçalanması gerekir. Düzenli tüy bakımı yapılmayan İran kedilerinde kaşıntı, kızarıklık, tüy dökülmesi ve tüy yumağı gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Son olarak düzenli diş fırçalama ve tırnak kesiminin de yapılması unutulmamalıdır.

İran kedisi Fiyatları

İran kedisi ırkının 2023 yılı ortalama  fiyatları 2.000 lira ile 8.000 lira arasındadır. Fiyatları etkileyen bir çok Faktör vardır . 

İncelemelerimizden edindiğimiz bilgilere göre satış yapan yerler dönem ve talebe göre fiyat değişmektedir. Bu cins hakkında kısa bahsedecek olursak; İran kedisi yavrusu diğer adı Persiandır. Ev ortamında en çok tercih edilen kedilerdir. Zeki ve aileye düşkündür. Uzun tüyleri yüzünden düzenli bakım gerektirir. Tüyleri hergün düzenli olarak fırçalanmalıdır. Bu tür için ayırdığımız sayfamızda atılık İran kedisi, himalayan ev kedisi 2 aylık yavru Mavi gözlü tüysüz safkan dişi, erkek, ortalama fiyat aralığı nedir, yetişkin persian, siyah, gri beyaz red gold point, Oddeyes ilanları yayınlanmaktadır.

https://patiilan.com/