Kedilerde mantar hastalığı ve tedavisi
Kedilerde Mantar
Kedilerde görülen cilt mantarı sık görülen ve kolay bulaşabilen bir hastalıktır. Bu hastalık kedilerin ortamda bulunan mantarları soluması veya ciltlerindeki çizikten, yaradan sistemlerine girmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Kedilerde mantar hastalığı, her cinste kediyi, her cinsiyetten ve her yaştan kediyi etkileyebilir. Bulaşması oldukça kolaydır. Bu sebeple mantar hastalığı kedilerde en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Bazı mantar enfeksiyonları kedilerde cilt problemlerine yol açarken, bazılarıysa kedilerde solunum sorunlarına yol açmaktadır.
Kedilerde Mantar Belirtileri
Kedilerde görülen mantar enfeksiyonu mantarın türüne göre farklılık gösterebilir. Yine de genel olarak kedilerde mantar belirtileri şunlardır;
- Ciltte kızarıklık
- Tüy dökülmesi
- Deri pullanması
- Ciltte kötü koku
- Yağlanma
- Deride kalınlaşma
- Lenf bezlerinde şişkinlik
- Halsizlik
- Depresyon
- Kaşınma
Kedi Mantarı
Yukarıdaki belirtilerden biri veya birden fazlası varsa vakit kaybetmeden kedinizi veteriner hekime götürmenizi ve bir sağlık taramasıdan geçmesini öneririz.
Kedilerde Mantar Tedavisi
-
Mantar tedavisine başlamadan önce enfeksiyona neden olan mantarın türü tespit edilmelidir. Daha sonra veteriner hekiminiz merhem, krem veya ağızdan kullanmayı gerektiren bir takım ilaçlar reçete edebilir. Mayaların neden olduğu mantar enfeksiyonları da özel şampuanlarla tedavi edilebilir. Hem mantarın tekrarlamaması hem de enfeksiyonun diğer kedilere geçmemesi için almanız gereken bazı önlemler vardır. Bunlar arasında kedinizin yatağı, battaniyesi, kısaca kedinizin kullandığı ve temas ettiği ne varsa her şeyi dezenfenkte etmelisiniz. Aksi halde bu eşyalardan başka kedilere mantar bulaşabileceği gibi hasta olan kedi tedavi edilse dahi bu eşyalara teması halinde tekrar mantar hastalığına yakalanabilir. Mantar hastalığına yakalanmış kedinizi tedavi ederken ayrı bir odada tutmanız, eşyalara ve diğer kedilere bulaşmasını büyük ölçüde engeller. Bunların yanı sıra enfeksiyonun yayılmaması ve tekrarlamaması için evinizi de iyice temizlemeniz gereklidir.
-
Kedilerde Mantar Hastalığında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mantar, genel olarak nemi, sıcağı seven ve bulaşıcı özelliği olan bir enfeksiyondur. Mantar enfeksiyonunun erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Hızlı yayılan bir özelliğe sahip olması nedeni ile ne kadar erken önlem alınırsa kedilerin tüm vücutlarına etkisi altına alması o kadar önlenmiş olur. Eğer ki bir ev içerisinde birden fazla kesi var ise ve bu kedilerden sadece birinde mantar hastalığı mevcutsa diğer kedilere de mantar enfeksiyonunun bulaşması an meselesidir.
Büyük bir sorun olarak görülen kedilerde mantar hastalığı durumunda kesiler sürekli huzursuz bir durumda olurlar. Bu enfeksiyon kedilerin davranışlarını olumsuz yönde etkiler. Davranışlarının değişmesinden dolayı kedilerde mantar enfeksiyonu sürekli kaşıntı belirtisi ile ortaya çıkar ve kedileri inanılmaz rahatsız eder. Mantar enfeksiyonu kedilerde stres, huzursuzluk, asabiyet, gece yarısı bağırma, etrafa çiş ve kaka yapma eğilimlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Aynı zamanda kedilerde mantar hastalığı ile kediler normalinden çok daha iştahsız olurlar.
Mantar enfeksiyonunun kedilerde ortaya çıkardığı en büyük belirtilerden birisi de ateş durumudur. Kedilerin mantar enfeksiyonundan dolayı ateşlenmesi ender görülen bir durumdur. Ancak ateşlenme durumunda yüksek ateş durumları görülebiliyor. Ateş durumunun görülmesinin nedeni mantar enfeksiyonunun tüm vücuda yayılması ile birlikte vücutta ödem ve iltihap gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu da kedilerdeki tüm sistemi olumsuz anlamda yakından ilgilendiriyor.
Kedi besleyen kişilerin bu belirtilerin sürekli olup olmadığı konusunda takipte kalarak bu belirtilerin olası bir durumda ortaya çıkmasında erken önlem alınması gerekiyor. Çünkü kedilerde mantar diğer canlılarda da olduğu gibi hızlı yayılan bir özelliğe sahiptir. Kedilere verilen tavuklu gıdalar ile kuru ve yaş mamaların mantar yaptığı konusunda görüş bildirilse de bu tür gıdaların kedilerde mantar hastalığı yapmadığı tespit edilmiştir.
Kediler için kullanılan bazı gıdalar da mantar hastalığına neden olmaz ancak mantar hastalığını tetikleme özelliğine sahiptir. Tavuk ve tavuk ürünleri kedilerde mantar yapmaz ancak bu enfeksiyonu etkileyebilir. Bunun ana nedeni tavuk eti ve ürünleri kedilerin deri ve tüy gibi tüm keratin dokularının etkilenmesine neden olur. Kedilerin sürekli tavuk, kaz, ördek gibi gıdalar ile beslenmelerini sağlamak mantar hastalığının tetiklemesine neden olabiliyor. Ancak bu durum her ne kadar tetiklemek ile kalsa da tek başına mantar hastalığı yaptığını söylemek de yanlış olur.
-
Kedilerde Mantar Hastalığının Nedeni Sadece Enfeksiyon Mudur?
Doğru bilinen yanlışlardan birisi de kedilerde görülen her mantar hastalığının ana nedeninin enfeksiyon olduğunun düşünülmesidir. Oysaki kediler, enfeksiyon haricinde bağışıklık sistemlerinin düzensizliğe uğraması ile de mantar hastalığına yakalanabiliyor. İnsanlarda ve diğer canlılarda olduğu gibi bağışıklık sisteminin gerilemesi enfeksiyonlara kapıların açılması demektir. Bu nedenle bağışıklık sistemlerindeki bu değişim neticesinde kedilerin bünyeleri enfeksiyonlara karşı duyarlılıklarını yitireceklerinden çok kolay bir şekilde mantar başta olmak üzere birçok cilt sorunları ile karşı karşıya kalabiliyorlar.
Kedilerdeki Mantar Hastalığının Bulaşıcı Etkisinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Kedilerde görülen mantar hastalığı belirtilen tüm belirtiler ile kendisini hissettiriyor. Bu belirtilerin görülmesinden sonra olası bir mantar vakası ihtimaline karşı bir takım önlemler alınmalıdır. Özellikle çıplak elle kedilerin tüylerine dokunulmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra kedi tüylerinin açık yaralar ile temasının engellenmesi gerekiyor. Kedilerin yaşam alanlarının mantar ve diğer cilt hastalıklarının ürümesini engelleyecek şekilde hijyenik bir şekilde tutulması gerekiyor.
Kedilerde mantar ve diğer cilt hastalıklarının görülmesi durumunda özellikle küçük çocuklar ile kedilerin temas edilmesi engellenmelidir. Çünkü kedilerdeki mantar enfeksiyonu kediden insana geçen tek enfeksiyon olarak biliniyor. Kedilerin bastıkları yerlere çıplak ayak ile basılmaması da alınması gereken önlemlerden birisidir. Çünkü mantar ve diğer cilt hastalıklarına bağlı enfeksiyonlar parmak aralarında ve tırnak üzerinde kendisine yer edinebiliyor.
Kedilerin mantar ya da diğer cilt sorunlarına maruz kaldığına dair bir şüphe söz konusu ise kesin bir teşhis konana kadar cilt ve deri hastalıkları uzmanına konu ile ilgili muayene olunarak doktorun önerdiği ilaçların kullanımına başlanabilir. Kedilerin mama kasesi içinde bulunan mamaların günlük olarak değiştirilmesi gerekiyor. Mamaların uzun süre kase içerisinde kalması bir takım bakterilerin oluşumuna neden olduğu için bu durum başta mantar olmak üzere birçok cilt rahatsızlığının kapısını aralayabiliyor.
Kedilerin mantar benzeri cilt hastalıklarına yakalanmaması için dikkat edilmesi gereken bir başka önemli konu da kedilerin beslenme alışkanlıklarının normal düzeyde tutulmasıdır. Çünkü beslenme bozuklukları kedilerin bünyelerinde dalgalanmalar meydana getirdiği için mantar şikayetlerinin oluşması için zemin oluşturuyor.
Kedilerde Görülen Mantar Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır?
Kedilerde görülen mantar hastalığı oldukça hassas bir hastalıktır. En son noktaya kadar yok edilmediği sürece hızlı bir şekilde yeniden yayılma özelliğine sahip olması ile biliniyor. Bu nedenle tedavi edilirken mantar enfeksiyonundan en ufak bir parçanın kalmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Mantar hastalığının kuluçka süresi kısa süre içinde gerçekleştiği için hızlı yayılma özelliği söz konusudur. Kuluçka sürecinde mantar hastalığına bağlı herhangi bir belirti görülmez. Kedilerin kaşınmaya başlaması ve tüylerinde gözle görülür bir dökülme söz konusu ise mantar virüsünün kuluçkadan çıktığı anlaşılır.
Kedilerden İnsanlara Bulaşan Mantarlar İnsanlarda Hangi Çeşit Mantarlara Dönüşür?
-
Kedilerden insanlara bulaşan mantar enfeksiyonu tek bir bakteri türü olarak bulaşsa da insan vücuduna bulaştıktan sonra mutasyona uğrayarak farklı mantar çeşitleri olarak kendisini gösteriyor. Kedilerden insanlara bulaşan ve insanlarda vücut mantarı olarak ortaya çıkan bu mantar türü genellikle genç ve orta yaş gruplarında görülebiliyor. Tedavisi konusunda endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. Hafif bir tıbbi müdahale ile hastalıktan kurtulmak mümkün.
Kedilerden insanlara bulaştıktan sonra kendisini belirgin bir şekilde gösteren mantar türü ayak mantarı olarak biliniyor. Ayak mantarı en sık rastlanan mantar türü olmasından dolayı bu konuda sorun yaşayan birçok kişi söz konusudur. Ayak mantarında tırnaklar sarı renge bürünürken ayaklar ayakkabı içerisinde sürekli terleme nöbetleri ile karşı karşıya kalır. Ayakların gün içerisinde ayakkabı gibi kapalı bir ortam içerisinde kalması bu mantarda kurtulmak diğer mantar çeşitlerine göre daha zordur.
Kedilerden bulaşarak insanlarda kendisini farklı bir biçimde gösteren bir başka mantar türü de kasık mantarıdır. Kasık mantarı üretral bölgede bacaklar ile kasık bölgesinin birleştiği alanda kaçıntı ve döküntü şeklinde kendisini gösterebiliyor. Ayak mantarından sonra kapalı bir alana sürekli maruz kalan bu bölgedeki mantarın tedavi edilmesi zaman alabiliyor.
Kedilerden bulaşan ancak önlem alınmadığı takdirde insanların bağışıklık sistemini tehdit eden mantar türü ise maya mantarları olarak biliniyor. Bu tür mantarlar için belirtilerin hissedilmeye başlanması ile birlikte zaman geçirilmeden mutlaka muayene olunmalı ve tedaviye başlanmalıdır.
Mantar Hastalığı Kedilerde En Çok Nerede Görülür?
Kedilerde mantar enfeksiyonunun sıklıkla görüldüğü belirli bölgeler söz konusudur. Özellikle pati olarak belirlenen el ve ayak bölgelerinde yer alan parmak aralarında ve tırnak içlerinde yuvalanma yapar. Bu bölgeden başlayan hastalık zamanla önlem alınmaması durumunda tüm vücuda yayılabiliyor. Mantar enfeksiyonunun sıklıkla görüldüğü bir başka bölge de kedilerin kulak içidir. Bu bölgelerde yoğun bir şekilde oluşan akıntılar mantar enfeksiyonunun oluşumunda etkili olabiliyor.
Kedilerde Mantar Hastalığı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde görülen mantar hastalığı ilk olarak deri üzerinde bir nokta şeklinde başlar. Oluşan bu noktada ortaya çıkan kızarıklık mantar mikrobunun gelişmesine neden olur. Bu noktada kedilerde hafif ve orta şiddette kaşıntı vakaları görülür. Bu durumu kedilerin bir noktaya sürekli odaklanarak kaşınmasından anlamak mümkündür. Bu sorun göz ardı edilme ya da farkına varılmaz ise kısa bir süre sonra kedilerin tüm vücuduna yayılma özelliği gösterir. Yayılma hızlı olacağı gibi iltihap şekline bürünür ve kedilerde mantar hastalığı boyut atlamış olur.
Genellikle kedilerde mantar hastalığı ilgili bölgelerde tüy dökülmesine de neden olabiliyor. Ancak kesi sahiplerinin bilmesi gereken en önemli özellik kedilerde görülen her tüy dökümü mantar hastalığına işaret değildir. Mantar enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan tüy dökülmesi ile birlikte kedilerde egzama durumları da baş gösterebilir. Bunun için veteriner hizmetleri ile bu durumun mantar mı egzama mı olduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Veterinerler kedilerin şikayet ettikleri noktalarından deri örneği alarak mikroskobik inceleme yaparak teşhis için önemli adımlar atarlar.
Kedilerden alınan deri dokusu örneği bir sıvı içerisinde bir gün boyunca bekletilir. Sonrasında ise mikroskobik incelemelere tabi tutulur. Bu işlem ile ilgili kedilerde görülen şikayetlerin mantar mı yoksa egzama mı olduğu teşhis edilmiş olur. Kedilerde mantar hastalığının belirtileri arasında tüy dökülme durumları söylense de her mantar hastalığının tüy dökmediği de bilinen bir gerçektir. Hatta bazı mantar hastalıklarında kedilerde kızarıklık bile fark edilemeyecek derecede düşük seviyede olabiliyor. Aynı zamanda beyaz kedilerde deri rengi pembe olduğundan dolayı kızarıklığın farkına bile varılamayabiliyor.
Kedilerde Görülen Mantar Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?
Kedilerde görülen mantar hastalığının birçok çeşidi söz konusudur. Özellikle yavru kedilerde yemek yedikten sonra çeneleri ile ağız kenarlarını yalamalarına bağlı olarak ağız ve çene altında oluşan siyah noktalar, çene mantarı, çene uyuzu gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Ağız ve çene kenarında kedilerin yalanmasına bağlı olarak ortaya çıkan artıklar, evrim geçirme özelliği ile mikrobik bir durumun ortaya çıkmasına neden oluyor. Böyle bir durumda mantar enfeksiyonu ağız ve çeneden başlayarak boğaz ve boyun kısımlarına kadar yayılma gösterebiliyor.
Bu belirtilerin kedilerde mantar hastalığı oluşumuna neden olduğu bilinerek vakit geçirilmeden mutlaka bir veterinere başvurmak gerekiyor. İhmal edilmesi durumunda hem kedilerin yaşayacağı rahatsızlık artacak hem de evdeki diğer kişilerin de kedilerde mantar hastalığı ile ortaya çıkan enfeksiyona maruz kalacaklardır. Özellikle kedilerde mantar hastalığı ile ilgili detaylı bilgiler edinmek, diğer kedi sahipleri ile görüşerek bilgi paylaşımında bulunmak kedilerde mantar hastalığı hakkında bilinçlenme adına oldukça önemli bir adımdır.
Uzmandan Yardım Almak Önemli
Birçok kişi kedilerinin mantar hastalığının belirtilerini göstermesi ile birlikte uzman bir destek yerine bu konuda hiçbir yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerden bilgi almak istiyor. Yanlış bilinen bilgilere güvenilerek yapılan uygulamalar ile de kedilerde görülen mantar hastalığının iyileşmesine değil daha çok gelişmesine neden olunuyor. Bu nedenle kedilerde görülen mantar hastalığı belirtilerinin gözlemlenmesi ile birlikte mutlaka uzman bir veterinere başvurmak gerekiyor. Bu konuda hizmet veren veteriner hizmetlerinde öncelikle kedi sahibinden kedinin şikayetleri dinleniyor. Kedilerin şikayetlerine istinaden veteriner tarafından kedi gözlemleniyor.
Gözlemleme neticesinde kedinin davranışları, aşırı ya da orta derecede kaşıntı ve tüy dökme gibi durumları söz konusu ise gerekli tetkikler yapılıyor. Kedilerde bu belirtiler olmasa da deride kızarıklık olup olmadığı veteriner hizmetleri kapsamında mutlaka inceleniyor. Bu belirtiler her ne kadar mantar enfeksiyonuna işaret etse de birbirine yakın hastalıklar benzer belirtiler ile ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle kulaktan dolma bilgiler ile değil mutlaka veteriner hizmetleri kapsamında bu şikayetlerin incelenmesine olanak sağlanmalıdır.
Kedilerden alınan doku örneklerinin laboratuvar ortamında incelenmesi neticesinde bu şikayetlere neden olan hastalık tam olarak teşhis edilerek kediler için tedavi yöntemleri belirleniyor. Bulaşıcı bir hastalık olan mantar, uyuz ve egzama gibi hastalıkların tespit edilmesi durumunda kediler karantinaya alınarak bu hastalıkların bulaşıcı özelliklerinden insanlar ve diğer canlılar korunuyor.
Mantar Hastalığı İçin Ev Ortamında Alınacak Önlemler Nelerdir?
Kedilerde mantar enfeksiyonu olsun ya da olmasın ev ortamında alınacak bir takım önlemler söz konusudur. Bu önlemlerin başında kedilerin bulunduğu ortamın hijyenik olması, mama kaselerinin düzenli olarak temizlenmesi, tuvalet alışkanlıklarını belli bir yere yapmalarının öğretilmesi alınması gereken en temel önlemlerin başında geliyor. Bunun yanı sıra kedilerin yaşam alanlarının sirkeli su ile temizlenmesi olası bir mantar enfeksiyonunun oluşmasını engelleyen en önemli yöntem olarak dikkat çekiyor.
Kedilerin bakımlarının da periyodik bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Özellikle tüylerinin bakımı bu konuda oldukça önemli. Kedilerin tüyleri çeşitli mikroorganizmaların yaşam alanı olması nedeni ile oldukça elverişli. Bu gerçek karşısında kedilerin tüyleri belirli aralıklar ile taranmalı oluşabilecek enfeksiyonlara karşı kedinin korunması sağlanabilir.
Mantar hastalığı ile mücadele için veteriner hizmetlerinde olduğu gibi çeşitli bilgilendirmelerin uzman kişilerden alınması atılacak ve alınacak önlemler açısından büyük önem arz ediyor. Hastalıkların görüntüleri ve belirtilerinin birbirine yakın hatta aynı olması nedeni ile belirtilere neden olan hastalığın tam olarak teşhis edilebilmesi için mutlaka tıbbi bir hizmet almak gerekiyor.
Kedilerde Mantar Hastalığı İçin Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kedilerde mantar belirtileri baş göstermiş ise yapılması gereken ilk iş deri üzerindeki değişim üzerine sirke ya da baticon sürülmesidir. Bu sürme işlemi ile birlikte bölge kuruduktan sonra aynı bölge üzerine çok etkili olan trivazol krem sürülebilir. Normal şartlar altında mantar mikrobu başlangıç aşamasında ise bu uygulamaları bir kaç kez uyguladıktan sonra geçiyor. Ancak mantar enfeksiyonu inatçı bir yapıda ise bu uygulamalar birkaç gün devam etmesi gerekiyor. Bu nedenle bu uygulamalar yapılırken mutlaka gözle takip yapılmalıdır. Uygulama sonrasında enfeksiyonda geçme belirtileri varsa uygulama enfeksiyon bitene kadar uygulanmalıdır.
Belirtilen bu uygulamaların aksine enfeksiyon geçmek yerine daha da yaygınlaşmış ise mutlaka uzman bir veterinere gitmek gerekiyor. Bu nedenle kedilerde mantar hastalığı şüphesi ile veteriner hizmetlerinden yararlanmak için mutlaka doku örneğinin incelenmesinin talep edilmesi gerekiyor. Çünkü doku örneğinin incelenmesi ile hastalığın tam olarak teşhisi konulabiliyor. Tam teşhis olmaz ise farklı hastalıklar için farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Bu da kedilerin iyileşmesinden ziyade daha fazla rahatsızlık yaşamalarına neden olur.
Göz ile inceleme neticesinde mantar ile egzamanın birbirinden ayırt edilmesi oldukça zordur. Çünkü bu iki enfeksiyon % 90 oranında birbirine benzerlik gösteriyor. Bu iki hastalığın arasında çok az fark vardır ve bu farkları uzman veteriner yapacağı işlemler ile ortaya çıkarabilir. Kedilerdeki mantar hastalığı için veteriner hizmetlerinde öncelikle kedilerin hemogram tablosu incelenerek enfeksiyonun kedinin vücudunda ilerleme sağlayıp sağlamadığı, sağlamış ise ne derece ilerleme kat ettiği tespit ediliyor.
Uzman veteriner kedilerdeki mantar enfeksiyonu teşhisi aşamasında hemen iğne vurma ve ilaç vermez. Hastalığa aşama aşama yaklaşır ve hastalığı tam teşhis eder. Enfeksiyonun lenflere ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. Tüm bu işlemlerden sonra da hastalığın anatomisini çıkararak gerekli tedavi yöntemleri belirler.
Kedilerde Mantar ile Benzerlik Görülen Hastalıklar
Kediler cilt ve deri hastalıkları konusunda oldukça hassas canlılardır. Cilt ve deri hastalıkları konusunda yaşamış oldukları bu hassasiyetleri nedeni ile bakım ve temizlikleri de oldukça önemlidir. Bu konularda dikkat edilmesi gereken bir başka önemli konu da kedilerin bağışıklık sistemleridir. Bağışıklık sistemlerinin belli seviyenin altına düşmesi mantar başta olmak üzere birçok cilt hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.
Kedi sahiplerinin veterinere gitmelerinin % 40’ı mantar ve cilt hastalıklarıdır. Bir kedinin derisi ya da kürküne bir şey olmuş ise bunun ana nedeni parazitler, mikroorganizmalar ve mantar enfeksiyonlarıdır. Parazitler kedilerde özellikle kulak arkalarında fazlası ile görülebiliyor. Parazitler oluşumlarından sonra önlem alınmaz ise mantar ve diğer enfeksiyon hastalıklarına neden olabiliyor. Mantar hastalığını içeren tüm belirtiler bir pirenin neden olduğu etkiler ile benzerlik gösterebilir. Bu nedenle bu belirtilerin ortak olduğunu ancak rahatsızlığın ana nedeninin tam olarak ne olduğunun tespit edilmesi gerekiyor.
Kedilere Mantar Tanısı Nasıl Konur?
Veteriner tarafından ele alınan birçok tedavi yöntemi vardır. Deriden alınan doku örneğinin mikroskop ile incelenmesi yönteminin dışında deneme yanılma yöntemleri de uygulanır. Birçok belirtinin birçok hastalığın ortak belirtisi olması nedeni ile yan etkisi olmayan ilaç ve kremler ile tedavi süreci başlar. Tedavi süreci boyunca kedi dikkatli bir şekilde gözlemlenir. Hastalığa neden olan enfeksiyonun iyileşme sürecine girmesi durumunda hastalığın tam olarak ne olduğu konusunda kesin teşhis konmuş olur.
Veteriner tarafından uygulanan bir başka yöntem de kedilerin derisini halkalı solucan olarak nitelendirilen mantar hastalığı olup olmadığını tespit etmek için ultraviyole ışığında incelemeye alabilir. Aynı zamanda maya ve bakteri için smir parazitler için de ufak bir parça örneği alabilir ya da hücresel değişimlerin olup olmadığını anlamak için biyopsi işlemi yapar.
Kedilerde görülen her kaşıntı mantar hastalığı değildir. Kediler beslenmiş olduğu mamalardan kaynaklanan alerjik durumların oluşması nedeni ile de kaşınabiliyorlar. Bu nedenle teknik bir inceleme ile bu kaşıntıların ana nedenleri ortaya çıkarılabiliyor. Özellikle kaşıntı ile birlikte kedilerde görülen iştahsızlık ve depresif durumlar herhangi bir enfeksiyonun habercisi olarak yorumlanabiliyor.
Kedilerde Ortaya Çıkan Mantar Hastalığının Genel Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde ortaya çıkan mantar hastalığının birçok genel belirtisi vardır. Bu belirtilerin başlıcaları şunlardan oluşuyor;
- Kedilerin sık sık kaşınması tam anlamı ile mantar hastalığına işaret değil ancak ihtimali olan bir durumdur.
- Kedilerin derisindeki pigment değişikliği mantar hastalığına işaret eden bir durumdur.
- Kedideki kaşıntının mantardan mı yoksa yediği bir besinin ortaya çıkardığı alerjik bir durumdsan olduğunu anlamak için veterinerin önereceği dışlama diyeti yapılabilir.
- Kedilerin vücutlarının muhtelif yerlerinde meydana gelen yumru şeklindeki olumlar da mantar hastalığına işaret eden bir durumdur.
- Deri üzerinde başlangıç aşamasında ihmal edilmesi ya da farkına verilmemesine bağlı olarak pul oluşumu ve pulların döküntü noktasına dönüşmesi,
- Deri üzerindeki ufak boyutlu yaraların üzerinde sulanma meydana gelmesi,
- Kedilerin tüylerinin mevsim geçişlerinden bağımsız olarak hızlı ve yoğun bir şekilde dökülmesi mantar hastalığına işaret olacak bir durumdur.
- Kedilerin normalinden daha sakin ve huzursuz olması,
-
Kedilerin sıvı mama yemeleri ile birlikte mama artıklarının çene kısımlarına bulaşması ve çene kısmında yer alan tüylerinin içine nüfuz etmesi ile birlikte zamanla mantar bakterisinin gelişimine neden olabiliyor. Çene kısmından başlayan mantar kedinin tüm yüz ve kafa kısmına kadar yayılma gösterebiliyor. Bu bölgelerden de sırt ve karın kısımlarında etkili olarak etkili bir tüy dökülmesini sağlıyorlar.
Barınaklardan Alınan Kedilerde Dikkat Edilecek Hususlar
Birçok hayvan sever kedi sahiplenmek için barınaklara başvuruyor. Özellikle pet shoplardaki kediler yerine barınaklarda sahiplenmeyi bekleyen bu minik dostlar barınaklardan alınarak yeni sahipleri ile yaşamlarını sürdürüyorlar. Ancak barınaklardan kedi sahiplenme işleminde hayvan severlerin dikkat etmesi gereken önemli hususlar vardır. Bilindiği gibi barınaklar kesi sayısının fazla olduğu yerler olarak biliniyor. Bu nedenden dolayı da bir kedide görülen bir enfeksiyon diğer kedilere çok kolay bir şekilde yayılabiliyor.
Hayvan severler barınaklardan kedi sahiplenme işlemi ile ilk yapacakları iş kedilerin uzman bir veteriner tarafından genel çaplı muayenelerinin yapılmasıdır. Barınaklardaki kedilerde en sık görülen hastalıkların başında kedilerde mantar hastalığı geliyor. Özellikle barınak ortamında hastalığın hızlı bir şekilde yayılması ve sürekli bir devir daim şeklinde kendisini göstermesi hastalığın sürekli tekrarı anlamına geliyor.
Kedilerde görülen mantarlar hakkında az da olsa bilgi sahibi olan hayvan severler barınakta bulunan kedilerin hangisinde mantar hastalığı olabileceğini anlayabiliyorlar. Hem kedilerin sağlığına kavuşması hem de sahiplenerek daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini isteyen hayvan severler mantar virüsü olan kedileri veteriner hizmetleri ile sağlıklarına kavuşturabiliyorlar.
Kediler başta olmak üzere ev ortamında beslenen tüm hayvanlar için hayvan severlerin bilinçli olması kedilerin ve diğer canlıların olası bir hastalıkları durumunda hastalıklarından çok daha kolay kurtulmalarına olanak sağlıyor. Bilinçsizce yapılacak her bir işlem ve atılacak her bir adım hem hastalığın devamını sağlayacak hem de bu hastalıkla yapılan mücadeleler için harcanan bütçelerin artmasına neden oluyor.
Kedilerin daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi için kulaktan dolma bilgiler ile değil bilimsel temeli olan bilgiler ile bakımlarını yerine getirmek küçük dostlarımızın sağlıkları açısından büyük önem arz ediyor. Hastalıkların kedilerden insanlara bulaşması durumu söz konusu olmasına rağmen endişe edilecek bir durumun olmadığını uzmanlar açıklıyor.
Alışılagelmişin dışında aşırı sinirlilik de mantar hastalığı için değerlendirilen belirtilerden birisidir.