KöpekAlabay kategorisinde ilan bulunamadı.
  • Görünüm
İlan Başlığı Fiyat İlan Tarihi Adres
İlan bulunamadı.

https://patinolsun.com/uploads/images/YavruAlabay.jpg" style="height:340px; width:400px" />

 

Alabay bugünkü Türkistan menşeli köpek türüdür. Alabay köpeklerin ortaya çıkışı MÖ 3. bin yıla kadar dayandırılmaktadır. Kangal gibi bazı alt tür çoban köpeklerinin atası olarak kabul edilir.Türkistan toplulukları tarafından yaygın olarak kullanılan doğal bir köpek ırkıdır. Yapay üretim değildir. Günümüzde Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kazakistan, Afganistan, Doğu Türkistan, Kansu ,Özbekistan gibi ülkelerde yerel halk tarafından çoban köpeği olarak yetiştirilmektedir. Orta Asya Çoban Köpeği, Orta Asya Ovtcharka, Türkmen Çoban Köpeği gibi isimlerle de anılan Alabaylar; Kafkas Çoban Köpeği, Kangal Köpeği ve Akbaş gibi köpek türlerle benzer genetik özellikler taşır. Dayanıklılık için doğal olarak genetik üstünlüklere sahip olan Alabaylar, uzun yürüyüş ve devriye gezileri için ideal arkadaştır.Şimdiye kadar kayıt altına alınan en büyük alabay 178kg ağırlığındadır. Erkek ağırlığı 110-150kg , dişi ağırlığı 70-100kg aralığındadır.

Alabay Tarihi

Yazılı kaynaklar, Orta Asya Çoban Köpeğinin Hazar Denizi, Türkiye, Ural ve Çin'in kuzeybatı sınırı arasındaki bölgede ortaya çıktığını belirtmektedir. Bu köpek, 4 000 yıldan fazla bir süredir yerel göçebe kabilelerin günlük yaşamının önemli bir parçasıydı. Genellikle bu cinsin birincil selefinin eski bir Tibet Mastiff olduğu düşünülür. Ayrıca Moğollara Orta ve Doğu Avrupa'yı işgalleri sırasında eşlik etmiş olabilir.

Orta Asya Çoban Köpeği Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Afganistan ve bölgedeki diğer ülkelerde aktif olarak çalışma amaçlı yetiştirilmiştir. Bu köpeklerin büyük çoğunluğu yalnızca çiftlik hayvanları ve kişisel koruyucular olarak kullanılırken, bazıları da köpek dövüşlerine katılmak için satın alındı. Bununla birlikte, bu tür köpek dövüşleri, kötü şöhretli pitbul dövüşlerinden çok daha az kanlıydı. Çoğu zaman köpekler gerçek eylemlerden önce birbirlerini değerlendirir ve daha zayıf olan rakip basitçe geri çekilirdi. Aslında, bu tür eğlencelerde ciddi yaralanmalar oldukça nadirdi.

Rusya'da komünistler iktidara geldiklerinde ordu için kullanılabilecek ırkları tercih etmeye başladılar. Bu durum Orta Asya Çoban Köpeğinin bu role uygun olmadığı düşünülen hem nicelik hem de nitelik olarak bozulmasına neden olmuştur. Sonunda safkan örnekleri yalnızca çobanlar, çiftçiler ve türün sadık meraklıları tarafından tutuldu. İyi yetiştirme uygulamaları sayesinde özgün kimliğini korumayı başarmıştır. Kafkas Çoban Köpeği son derece güvenilir bir koruyucu olarak moda haline geldiğinden, cins daha da düşüşe geçti. Yine de, güçlü koruyucu içgüdüsü ve anavatanında istikrarlı mizacı nedeniyle hala değerlidir, bu nedenle uzun vadeli geleceği oldukça güvenlidir.

Orta Asya Çoban Köpeği, son zamanlarda Amerikalı yetiştiricilerin üremesine belirli bir ilgi göstermesine rağmen, Orta Asya bölgesi dışında nadiren karşılaşılabilir. Bu köpek, Fédération Cynologique Internationale (FCI) ve United Kennel Club (UKC) dahil olmak üzere saygın köpek kulüplerinin çoğu tarafından tanınmaktadır.
Bu cinsin birkaç çizgisi var.

Rusya'da en popüler ve yaygın tür düz arazi tipidir (bu köpekler eskiden yaylalarda ve tepelerde yaşardı, ancak bir süre sonra düz arazilere yayıldı). Bu köpekler, Orta Asya Çobanının bir dağ tipinden daha pürüzsüz bir kaplamaya sahip, daha yüksek ve daha incedir.

Dağlık bölgelerde yaşayan bu köpeklerin boyu daha kısadır ve daha geniş ve daha güçlü bir yapıya sahiptir. Gerçek dağ Orta Asya Çobanı, bir insan bu köpeğin kemiklerine zarar vermeden tam anlamıyla oturabileceği için gerçekten bir masadır.

Bu iki türün yanı sıra iki sıra daha var - İtalyan ve Amerikan.

Amerikan Orta Asya Çoban çizgisi, düz arazi tipi Orta Asya Çoban ve Kafkas Çoban'ın ortasında bir konformasyondadır. Bu köpekler fenotipte çok düzensizdir.

İtalya'da en yaygın Orta Asya Çoban Köpeği, düz arazi tipinin daha küçük bir versiyonudur. Örneğin, bu köpek 45 kg ağırlığa ve 60 cm yüksekliğe sahip olabilir, bu normal düz arazi tipi Orta Asya Çobanı için çok küçüktür.

Pamir bölgesinde, Orta Asya Çobanının başka bir hattını bulabilirsiniz. Bu köpekler diğer türlere göre daha yüksek ve güçlüdür, uzun tüylüdür ve daha çok Saint Bernard tipindedir. Bu köpekler, arka ayakları üzerinde durmadan bir cip sürücüsüne merhaba demekte zorlanmayacaklar. Hindistan veya Tacikistan'da bu türden bir köpek yavrusu bulunabilir, ancak diğer ülkelerde bu köpekle tanışmak neredeyse imkansızdır.

Alabay Fiziksel Özellikler

Orta Asya Çoban Köpeği, güçlü ve kendine güvenen bir usta gerektiren güçlü, cesur, sağduyulu ve bağımsız bir köpektir. Doğru bir şekilde sosyalleştirildiğinde, başarılı bir şekilde bir aile köpeği olarak tutulabilir ve tüm aile üyelerinin yılmaz bir koruyucusu olacaktır. Bu köpek, onu kötüye kullanmadıkları veya aşırı derecede kızdırmadıkları sürece çocuklarla arası iyidir. Küçük çocuklarla olan etkileşimi yakından izlenmelidir çünkü bu büyük köpek oynarken kazara onları yaralayabilir.

Tüm yabancılara karşı şüphe, Orta Asya Çoban Köpeğinin doğasında vardır ve bazen saf saldırganlığa dönüşebilir. Köpeğinizi dışarı çıkarırsanız, güvenilir bir ağızlık ve tasma takmayı planlayın. Son derece bölgesel bir köpek olarak, genellikle çok etkili bir gözlemci olur ve yabancı bir kişinin konuttan şarjsız geçmesine asla izin vermez. Doğal olarak, vahşi ve korkusuz bir koruyucu yapacaktır. Bu köpeğin, komşularınız tarafından takdir edilmeyebilecek, geceleri havlamaya yönelik kötü bir eğilimi olduğunu unutmayın.

Orta Asya Çoban Köpeği diğer köpeklerle nispeten iyi geçinir. Tabii ki diğer köpekler grubuna hakim olmaya alışır ve alfa durumunu kanıtlamak için agresif davranabilir. Bu köpeğin av sürüşü yoktur, bu nedenle diğer canlılara, özellikle de tanıdık olanlara karşı genellikle kibardır. Hemen hemen her tür evcil hayvanla barış içinde yaşayabilir; sadece yavru köpeğinizi varlığıyla mümkün olduğunca erken tanıştırdığınızdan emin olun.

Alabay Olası Sağlık Sorunları

Alabay cinsi için en yaygın sorunlar şunlardır:
• köpek kalça displazisi;
• dirsek displazisi;
• mide torsiyonu;
• artrit;
• entropiyon.

Alabay Bakımı

Orta Asya Çoban Köpeğinin oldukça küçük bakım gereksinimleri vardır. Köpeğinizi haftada bir fırçalayın, tüyleri düzenli kalacak ve dolaşmayacak. Aslında, ceketi kiri etkili bir şekilde uzaklaştırır ve ara sıra oluşan rüşvet, nemli bir bezle kolayca silinebilir veya kuruduktan sonra fırçayla kolayca çıkarılabilir. Orta Asya Çoban Köpeğinin tırnakları iki ayda bir kesilmeli ve dişlerinin haftada bir fırçalanması gerekmektedir.

Cins, tüylerini yılda bir kez (genellikle ilkbaharda) değiştirir, bu nedenle bu dönemlerde daha sık ve kapsamlı fırçalamaya başvurmaya hazır olun. Yılın geri kalan kısmı, önemsiz kat bakımı ile orta derecede bir parçalayıcıdır.

Alabay Eğitim

Orta Asya Çoban Köpeği, öğrenme sürecine doğru bir yaklaşım uygulandığında oldukça eğitilebilir bir ırktır. İyi sosyalleşmiş örnek, genellikle efendisini memnun etmeye isteklidir ve çok karmaşık hilelerle iyi başa çıkabilir. Bu köpeğin otoriter ve bağımsız doğası göz önüne alındığında, güvenini ve saygısını kazanmak çok önemlidir ve ardından itaati uzun sürmez.

Orta Asya Çobanı, kaba davranarak ve bağırarak boyun eğdirmeye çalışırsanız, katırcı ve küstah olmaya eğilimlidir. Yavru köpeğinizin çeşitli durumlara, insanlara, manzaralara, seslere ve tımar prosedürlerine erken maruz kalmasının önemini bir kez daha vurgulamaya değer.

Alabay Egzersiz

Orta Asya Çoban Köpeği, ortalama fiziksel aktivite ve yapılacak bir iş gerektiren atletik ve dayanıklı bir köpektir. Doğal olarak günlük en az 45 dakikalık yürüyüşler için alınmalıdır. Aslında, sahiplerinin çoğunun raporlarına göre, olgunluğa sahip gerçek bir koç patatesine dönüşmeye meyillidir. Geniş, güvenli bir şekilde çitle çevrili avlu, köpeğin gezinme ve oyun oynama ihtiyacını karşılayacaktır.

Yürüyüş ve koşu meraklıları, bu köpekte istekli ve yorulmak bilmeyen bir arkadaş bulacaklar. Ancak yeterli günlük egzersizler olmadan Orta Asya Çoban Köpeği davranışlarında yıkıcı ve hatta saldırgan eğilimler gösterecektir.

2022 Güncel Alabay Yavru Fiyatları

2022 Alabay ortalama yavru fiyatları 7,000 TL ile 12,000 TLaralığnda değişmektedir. Çoban ve kurt köpeklerinin tüm karekteristlik özelliklerini taşır. Türkmenistan asıllı bir köpektir. Çok kuvvetli ve büyük bir ırktır. Her daim soğukkanlı olan Alabaylar baskın ve bağımsız bir karakter yapısına sahiptir. Gardiyan köpekler diye de adlandırılır. Muhakkak kendisinin ve yavrusu dışarıda yaşaması gerekir. Bu cins Dişi, erkek köpekler için boy ve kilo orantısı diye bir şey yoktur. Şaşırtan boy ve ebatlarda olabilir. Sahibinden ücretsiz yada PetShop'tan satılık ilanları fiyat nedir ve ne kadar bilgisi için veya ücretsiz sahiplendirme fiyatları için sitemizi Ziyaret edebilirsiniz.

 

 

https://patiilan.com/