KöpekBorder Collie kategorisinde ilan bulunamadı.
  • Görünüm
İlan Başlığı Fiyat İlan Tarihi Adres
İlan bulunamadı.

Border Collie İlanları - Border Collie Yavru

Border Collie Özellikleri

Border Collie çevik, dayanıklı, enerjik ve zarif yapılı orta büyüklüğe sahip çoban köpekleri arasındadır. Çok akıllı, çalışkan olan Border Collie eğitimleri kolay geçer ve komutları hızlı öğrenirler. Bu ırk İskoç Çoban Köpeği ve Highland Collie isimleriyle de bilinir. Border Collie köpeği uzun ve kısa tüyleriyle iki çeşittir. Çok çalışkan olan bu ırk yorulmak nedir bilmez, bitmeyen bir enerjiye ve görev bilincine sahiptirler. Gün içerisinde kesinlikle meşgul olacakları bir işleri olmalıdır. Bazı huyları ve görünüşü ile Avustralya Çoban Köpeğine de benzetilir. Border Collie için aile kavramı çok önemlidir. Yaşadığı aileyle birlikte zaman geçirmek, oyunlar oynamak ister. Border Collie köpeği kendisine vakit ayıracak ve onun enerjik yapısına uyum sağlayabilecek kişilerin tercih etmesi gereken bir ırktır. Eğer köpeğe uyum sağlayacak yüksek enerjiniz, aktivitelere ayıracak vaktiniz ve rahat şekilde yaşayacağı bahçeniz yok ise bu cins köpek size uygun olmayacaktır.

Border Collie Karakter Özellikleri

Border Collie’nin en belirgin özelliği zeki ve çalışkan çoban köpeği oluşudur. Oldukça hızlı hareket eder, hızlı şekilde yön değiştirir, yorulmak ve durmak nedir bilmezler. Verilecek iyi bir eğitimle onları farklı görevlerde faklı işleri yaparken görebilirsiniz. Gün içinde boş durmaktan sıkılan, bir şeylerle meşgul olmayı seven, işkolik bir köpektir. Yüksek enerjilerini bir şeylerle meşgul olarak, yeterli egzersiz ve çalışmayla boşaltmaları gerekir. Aksi halde havlama, bir şeyleri kovalama ve kazma gibi olumsuz davranışlar sergileyebilir, huysuzlanabilirler. Border Collie’nin çoban köpeği soyundan geldiğini unutmayın, o sahibinin yanında tüm gün oturacak bir ırk değildir. Sürülere gözcülük etmek, onlarla ilgilenmek ve çalışmak için yetiştirilmiştir.

Border Collie akıllı ve eğitilmesi kolay bir köpektir. Alacağı iyi eğitimlerle, sahibinin onu övmesi ve desteklemesiyle çeşitli spor dallarında başarı gösterecektir. Çeviklik becerileri, frizbi oyunu, çoban köpeği görevlerinde çok başarılıdır. Katıldığı yarışmalarda üstün başarılar elde eder. Bu ırk verilen görevleri sonuna kadar yapmak ister o yüzden yarışmalarda rakiplerini zorlayan, rekabeti ve kazanmayı seven bir köpektir.

Border Collie ilgi, sevgi bekleyen çocuksu bir yanı da vardır. Gün sonunda büyük bedeniyle gelip sahibinin kucağına çıkmaması ve kendisini sevdirmemesi için bir sebep yoktur. Ailesine çok bağlıdır, onların isteklerini ve komutlarını yapmak ve tamamlamak için çaba sarf ederler. Border Collie köpeği sahibini iyi tanır ve kimi zaman vereceği komutları önceden tahmin eder. Verilen görevleri doğru şekilde yapmak, tamamlamak ve başardığında takdir görmek isterler. Mutlu bir Border Collie için sahibinin; onunla zaman geçirmesi, oyun oynaması, yürüyüşe çıkarması ve koşması için uygun alan sağlaması gereklidir.

Border Collie köpeğinin iyi bir liderle başaramayacağı şey yoktur. Liderinin tek yapması gereken Border Collie köpeğinin kendi istediğini yapmasına izin vermemektir. Çünkü bu ırkın bir yanı bağımsız ve inatçıdır.  Sürü köpeği olduğu için de eline bir kez lider olma fırsat verilirse, bunu devam ettirmek için çabalar. O yüzden Border Collie sahibinin, ipleri hep elinde tutması ve liderin kim olduğunu köpeğine hatırlatması gerekir. Border Collie eğitimlerde asla sert davranmamalısınız. Kırılgan, duygusal yanları olan bu ırk çabuk incinir. Sakin ses tonlarıyla komut vererek, köpeğinizi överek ve ödüllendirerek daha kolay bir şekilde eğitim sürecini tamamlayabilirsiniz.

Yavruluk döneminde başladığınız eğitimlerinizin yanına köpeğinizi sosyalleştirmeyi de eklemelisiniz. Sosyalleşmesi farklı ortamlarda farklı insanlarla ve hayvanlarla iletişim kurması, Border Collie’nin yetişkinlik döneminde daha iyi huylu bir köpek olmasını sağlayacaktır. Sosyalleşen Border Collie ‘nin yabancı kişilerle, köpeklerle ve diğer hayvanlarla iletişimi daha iyi ve toleranslı olur.  Yeterli eğitimi almayan, sosyalleşmeyen köpeklerin ise çevresine karşı çekingen, korkak veya utangaç olması muhtemeldir.

Apartman hayatına pek uyumlu bir köpek değildir. Enerjik yapılı, hareketli ve egzersiz ihtiyacının fazla olması sebebiyle apartman da yapamayabilirler. Ayrıca havlama potansiyeli yüksek, sesi gür köpekler arasındadır. Apartman sakinlerine bu huylarıyla varlıklarını belli edebilir ve rahatsızlık verebilirler. O yüzden daha çok güvenli, çitlerle çevrili bahçeli bir ev onların yaşamına uygundur. Rahatça bahçesinde dolaşabileceği, istediğinde eve girebileceği bir ortamda daha mutlu olurlar. Bahçede bir kulübesi olabilir ancak yinede uzun süre orada bağlı şekilde bırakılmamalıdır. Uzun süre yalnız kalmaktan ve bağlı olmaktan hoşlanmazlar.

Dünyanın en zeki köpeği olarak da bilinen Border Collie itaatkar, çalışkan, iyi huylu ve sevgi dolu yapısıyla hem çoban hem de iyi bir aile köpeğidir. Border Collie köpeğine hem şehir de hem de kırsal alanlarda rastlayabilirsiniz. Her geçen yıl popülerliği artarak devam etmektedir.

Border Collie Tarihi

Border Collie köpeğinin ataları 1800’lerden itibaren Büyük Britanya’da farklı görevlerde ama en çok bekçilik ve koyunları gütme işinde kullanılıyordur. Britanya’da farklı gütme stillerine sahip olan koyun gütme köpekleri vardı. Bazı köpekler, koyunları daire içine alıp çobana geri getirme konusunda doğuştan yetenekliydiler. Bu köpeklerin çoğu gürültücü köpeklerdi ve işlerini yaparken sürüyü kıstırma, havlama eğilimini gösterirlerdi. Mükemmel çoban köpeği Border Collie yetiştirilirken diğer tüm köpeklerden fazla ve farklı işleve sahip olması için çeşitli köpekler üzerinde üreme çalışmaları yapılmış, başarılı olunmuştur.

Büyük Britanya’da Border Collie çobanların en değerli varlıklardan biri olarak görülür. En çalışkan köpekleri birbirleriyle melezlediler. Ortaya farklı özellikte ve yapıda köpekler çıktı. Bu köpeklerin dış görünüşleri, yaşadıkları yere ve yaptıkları işlere göre değişiklik gösteriyordu. Kendi içinde bulunduğu ve yetiştirildiği bölgeyle ilişkilendirerek farklı görünüşlerde olan köpeklere Galler Çoban Köpeği, Northern Sheepdog, Highland Collie ve Scotch Collie gibi isimler verildi. Bazı huyları, davranışları ve görünüşüyle de Border Collie oluşumuna katkıda bulunduğu Avustralya Çoban Köpeğine benzetilmektedir. Border Collie köpek ırkına ismi ilerleyen yıllarda İskoç mirasını yansıtmak amacıyla verilmiştir. İskoç dilinden türetilen Collie kelimesi, çoban köpeği anlamını taşımaktadır. Boder Collie İskoç Çoban köpeği adıyla da tanınmıştır.

Köpeklere olan ilgi ve insanların bu köpekler hakkındaki övgü dolu sözleri artarak devam ediyordu. Bu övülen köpeklerin hünerlerini sergilemesi için(1860- 1873 yılların arasında) İngiltere’de Çoban Köpeği yarışması düzenlendi. Hemp adlı çoban köpeği sürüyü, koyunları kıstırarak ya da havlayarak toplamadı. Sakin bakışlarıyla, gözleriyle onları istediği şekilde hareket ettirmeyi ve onları korkutarak gütmeyi başardı. Çok gürültü çıkarmadan, diğer ırklardan farklı şekilde olan gütme kabiliyetiyle taktir kazandı. Hemp çoban köpeği Border Collie ırkının atası, babası olarak kabul edildi. İlerleyen yıllarda Kraliçe Victoria’nın Balmorat’a yaptığı gezide bu köpeklerden birini görmesi, sevmesi ve ilgi duymasıyla köpeklere olan ilgi artış gösterdi.

1906 yılında Border Collie hakkında diğer ırklardan farklı olarak bir ırk standardı hazırlandı. Diğer köpek ırklarında ağırlıklı olarak fiziksel görünümünden bahsedilen ırk standartlarında, bu ırkta ekstra çalışma yeteneklerinin de bir tanımı yer aldı. Belirtilen çalışma yetenekleri ırkın şekillenmesinde etkili oldu. Köpek birçok yeteneğine rağmen çoban köpeği olarak anılıyordu. 1915 yılında köpeğin İngiliz ve İskoç sınırları etrafındaki kökenine atıf yapılarak, Border Collie adı resmi olarak kaydedildi.

Border Collies ilerleyen zamanlarda Amerika’ya getirildi. Hızıyla, sürüleri gütmesiyle ve itaat yetenekleriyle Amerikalı çobanları büyüledi. Border Collie hayranları bu köpeğin Akc tarafından gösteri köpeği olarak tanınmaması için uzun yıllar çaba gösterdi. Border Collie olağanüstü yetenekleri, çok zeki bir köpek olması ve sürü gütmesiyle itibar kazandı. 1995 yılında Border Collie Akc tarafından resmen tanıdı.

Günümüzde de Border Collie önde gelen çoban köpekleri arasında yer alır. Üstün zekası, sürü gütme yeteneği ve sadık bir dost olmasıyla kazandığı popülerlik her geçen gün artarak devam etmektedir.

Border Collie Fiziksel Özellikleri

Vücut

Border Collie orta büyüklükte, atletik görünümlü enerji dolu bir köpektir. Kaslı ve çevik yapısıyla güçlü bedeniyle çoban köpeği olarak sürü bekçiliği yapar. Güçlü, kaslı ve hafif eğimli boyun yapısı vardır. Gövde yapısı omuz yüksekliğine göre biraz daha uzundur. Genel olarak Border Collie köpeğinin orantılı, zarif ve dayanıklı bir vücuda sahip olduğu görülür. Bu ırkı fiziksel özelliklerinden ziyade daha çok zekası ile öne çıkmaktadır.

Kafa

Border Collie ırkının kafatası düz yapıda ve orta genişliktedir. Namlu ve kafatası orta büyüklükte ve yaklaşık olarak aynı uzunluğa sahiptir. Belirgin, geniş bir alın çıkıntısı ve namlunun üzerine doğru ince beyaz bir çizgi görülür. Siyah burnu, uç kısma doğru incelir. Gözleri birbirine mesafeli konumdadır, uzaklığı orantılıdır. Border Collie çenesi oldukça güçlü ve ezicidir. Makas ısırışı ile kapanan dişleri, çok keskin ve güçlüdür. Dişleri çenesine kare şeklinde yerleşmiştir. Yüz bölgesinde, kulakların sivri kısmındaki tüyleri kısadır. Boyun bölgesinde ise uzun tüyleri, yelesini görmek mümkündür.

Kulaklar

Border Collie kulakları orta büyüklüktedir. Kulakları birçok köpek ırkından farklıdır. Kulakları duruş olarak genellikle yarı dik ya da tam dik şekildedir. Ancak nadirde olsa sarkık kulaklı Border Collie köpekleri de vardır. Baş bölgesinde birbirine mesafeli duran kulakları, yarı dik konumu şu şekildedir: Kulak aşağıdan yukarıya doğru hafif sivrilerek çıkar ve sonrasında uç kısmının aşağı doğru sarktığı görülür. İki kulak yapısı da Border Collie ırkında görülebilir. Kulak yapıları ne olursa olsun, kulakları çok iyi duymaktadır.

Gözler

Oval yapıdaki badem gözleri, orta büyüklüğe sahiptir. Gözleri birbirine uzaklığı orta seviyededir. Alından namluya kadar gelen beyaz çizginin yanında, koyu tüylerin arasında genellikle koyu kahverengi, ela ve kehribar renginde parlak gözleri yer alır. İstisnai bir durum olarak Merle renkli Border Collie’nin bir veya iki gözü mavi olabilir. Border Collie köpeğinin merle türünün göz rengi diğer Border Collie köpeklerinden farklıdır. Çok akıllı ve zeki olan bu köpek, anlamlı bakışlarında bu özelliğini yansıtır.

Bacaklar ve Ayaklar

Border Collie köpeğinin ön bacakları, ön kısımdan baktığınızda düz, yandan baktığınızda hafif eğimlidir. Çevik bedenine uyum sağlayan dayanıklı ayak yapısı ve sağlam güçlü adımlarıyla oldukça hızlı hareket edebilen bir çoban köpeğidir.

Kuyruk

Border Collie ırkının kuyruğu boyu ile orantılıdır. Orta büyüklükteki kuyruğunun uzunluğu topuk boyuna kadar erişmektedir. Uzun tüylü kuyruğu, genellikle aşağı sarkar haldedir. Border Collie heyecanlandığını zaman kuyruğunun yükseldiğini ve sırtının üzerinde de konumlandığını görebilirsiniz.

Tüy

Çift katmanlı, yoğun, sıkı ve hava koşullarına dayanıklı bir kürkü vardır. Çift katmanlı kürkün dış katmanı kalın, alt katmanı ise yumuşak tüylerden oluşur. Border Collie köpeği 8 cm sık, düz, kaba ve uzun ya da 2.5 cm uzunluğundaki kısa ve pürüzsüz tüyle yani iki çeşit kürk tipiyle karşınıza çıkabilir. Kısa ve uzun tüylü köpeklerin vücutlarında farklı yerlerde tüylenmeler yoğunluk kazanır. Uzun tüylü Border Collie köpeğinin boyun kısmında yelesi ve kuyruğunda uzun tüyleri vardır. Vücudunun geri kalan bölgeleri kısa tüylülerle aynı özelliktedir. Yüzü, kulaklarının uç kısmı ve ön bacakları kısa tüylüdür. Yumuşak, parlak ve çok dökülmeyen tüyleriyle Border Collie asil bir duruşa sahiptir.

Renk

Kısa ve uzun tüyleriyle çeşitli renklerde Border Collie köpeği vardır. Bu ırkın en bilinen ve akla ilk gelen kürk rengi siyah/-beyazdır ancak bunun dışında da tüy renkleri görülmektedir. Siyah- beyaz renginin yanında Border Collie siyah- gri, kızıl-beyaz, sarı, sarı-beyaz, samur, üç renkli veya tamamen siyah renkte de ve çeşitli desenlerle karşınıza çıkabilir. Siyah Border Collie köpeğinin vücudunda çeşitli bölgelerde; yüzünde, boynunda, ayaklarında, bacaklarında ve kuyruk ucunda beyaz renk kimi zamanda kahverengi lekeler görülür.

Border Collie Bakımı

Border Collie ırkı iki tür kürke sahiptir. Bu ırk uzun, pürüzlü ya da kısa, düz ve kalın tüylüdür. Kısa veya uzun fark etmeksizin ikisinin de yapısı çift katmanlı, yoğun ve hava koşullarına dayanıklıdır. Tüylerinin bakımı için haftada bir veya iki kez tarama ve fırçalama yapabilirsiniz. Fırçanızın yapısını isterseniz sık iğneli ya da daha farklı şekilde tercih edebilirsiniz. Önemli olan köpeğinizin ölü tüylerini toplamak, kirden bedenini uzak tutmak ve mat görünüm oluşmasına izin vermemektir. Tüy dökme mevsiminde, yıl genelinden daha fazla dökülmeler yaşar. Bu süreçte her gün düzenli tüylerini fırçalamak çok önemlidir. Aksi halde tüyleri iç içe girer, etrafta tüy öbekleri oluşur ve köpeğin rengi matlaşır.

Tırnak bakımı, çok fazla yıpranmadığında veya kırılmadığında ayda 1-2 kez kesilmesi yeterlidir. Ancak kırılan, zarar gören tırnaklara kısa sürece bakım ve kesim işlemi uygulanmalıdır. Hareketli olan Border Collie köpeğinin rahat hareket edebilmesi için düzgün ve kısa tırnaklara sahip olması gerekir. Ağız ve diş sağlığı için haftada 2-3 kez köpeğinizin dişlerini fırçalamalısınız. Ağız kokusu, bakteri oluşumu ve tartar birikmesi en iyi düzenli diş fırçalama ve bakımı ile önlenecektir.

Banyo ihtiyacı çok sık değildir. Ancak kirlendiğinde, kötü koktuğunda ve buna benzer farklı durumlarda kesinlikle en kısa sürede banyo yapmalıdır. Normal döngü içerisinde ise bir senede 3- 4 kez yıkanmak onlar için yeterlidir. Bu döngüyü üç, dört ayda bir olacak şekilde köpeğinize uygun şampuan ve bakım ürünleriyle planlayabilirsiniz. Banyonun dışında köpeğinizin tüylerini, nemli bir bezle ara sıra silerek temizlemeniz gerekmektedir.

Bunların yanında haftalık bakım listenizde köpeğinizin cildi, gözleri, kulakları, burnu, patileri, ağız ve diş kontrolü de olmalıdır. Kulakların kokması, gözlerde sulanma, kızarıklık ve burun akıntısı gibi durumlarla karşılaşırsanız ilerleyişini takip etmeli ve veterinerinize bilgi vermelisiniz. Köpeğinize yapacağınız haftalık genel bakım ve kontrollerle olası sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz.

Border Collie Beslenme

Border Collie, veterinerinizin onay verdiği orta ırka uygun olan yüksek kaliteli hazır mamaları veya evde hazırlanmış yiyecekleri tüketebilir. Ev yemeklerini vermeyi düşünüyorsanız kesinlikle köpeğinizin hangi gıdaları yemesi ve yememesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Köpeklerin yememesi gereken yasaklı yiyecekler listesinden herhangi bir gıdayı tüketmesi sağlığını olumsuz etkileyebilir. Hazır mama için veterinerlerin ve sorumlu yetiştiricilerin önerdiği Royal Canin, Proplan, Acana ,Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markalardan yüksek kaliteli mamaları alabilirsiniz. Bu tercihinizi köpeğinizin yaşına ve alerjen durumuna göre yapmalısınız. Genetik olarak alerji konusunda hassas olan Border Collie için alacağınız yiyeceklerin içerik bilgilerine bakmanız köpeğinizin sağlığı için önemlidir.

Enerjik, aktif yapılı ve orta büyüklükte olmalarına rağmen obeziteye yatkınlıkları vardır. Bu yüzden beslenmelerinde kalori kontrolü yapmalı ve yediklerine dikkat etmelisiniz. Border Collie ırkının günlük besin ihtiyacını karşılamak için 1.5 – 2 ölçek yüksek kaliteli kuru mamayı iki öğüne bölerek vermeniz yeterlidir. Belirttiğimiz bu ölçek ve öğün sayısı bir genellemedir. Sizin köpeğinizin aktif yapısına, yaşına, boyuna ve kilosuna göre beslenme planını özelleştirmeniz mümkündür. Köpeğinizin beslenme düzeni, kilosu ve diyetiyle ilgili soru ve sorunlarınızda veterinerinize danışarak bilgi almalısınız.

Border Collie Egzersiz

Border Collie enerjik bedeni, hızlı adımlarıyla oldukça atletik bir cinstir. Bu köpeğin egzersiz ihtiyacı yüksektir. Gün içerisinde uzun yürüyüş ve egzersiz yapması şarttır. Yapacağınız küçük oyunlar ve gezintiler onların ihtiyacını kesinlikle karşılayamamaktır. Bu köpeklerin sadece fiziksel aktiviteler değil zihinsel aktivitelere de katılmaları sağlanmalıdır.

Dünyanın en zeki köpekleri arasında yer alan bu ırk eğitimi kolay olduğu ve itaatlere uyduğu için katılacağı yarışmalarda üstün başarı gösterecek yetenektedir. İtaat, çeviklik, frizbi, flyball, ralli ve izleme yarışmaları gibi çeşitli spor dallarında iyi bir liderle, çok başarılı olabilirler. Onların sadece çoban köpeği olduğunu, hayvan sürüne bekçilik yapacağını düşünmeyiniz. Çalışmayı seven ve verilen görevi başarmak için çabalayan bu köpekler iki ayakları üzerinde duracak ve yürüyecek kadar yeteneklidir. Yeter ki ona bu imkanları sağlayın ve yeteneklerinin ortaya çıkmasına izin verin.

Yüksek enerjileri ve aktif yapısıyla Border Collie gün içerisinde boş durmayı sevmez. Yapacak işi, çalışacak alanı ve belirli görevi olmalıdır. Bu saydıklarımızı sağlayamıyorsanız, köpeğinize günlük aktivite ihiyacı için 90 dakikanızı ayırmalı ya da 3.5 ila 4 kilometrelik uzun ve tempolu yürüyüşler yapmalısınız. Köpeğiniz en azından bu sürelerde kuvvetli ve yüksek tempolu etkinliklerde enerjisini dışarı atabilecektir. İlerleyen zamanlarda da her gün yaptığınız bu etkinlikleri görev olarak algılayacaktır. Oyun oynamayı çok severler. Bir topun arkasından koşmak, frizbi oynamak ve bir şeyleri kovalamak onların en sevdiği şeyler arasındadır.

Border Collie köpeği yürüyüş yapmayı sevmeyen, evde fazla durmayan, küçük bir evde yaşayan ve çalışma hayatı yoğun olan kişiler için sahiplenilecek bir köpek ırkı değildir. Bu ırk kendi enerjik yapısına uyum sağlayacak bir insanla daha mutlu ve uzun bir hayat sürer.

Border Collie Eğitim

Çok zeki ve akıllı olan Border Collie eğitilmesi kolay bir ırktır. Daha yavru iken sosyalleşmeye ve eğitilmeye başlamak oldukça önemlidir. Köpeğinizin ilk 7 ayda sosyalleşmesi için farklı ortamlara girerek farklı insanlarla, hayvanlarla iletişim kurması, onların gelişimini olumlu şekilde etkileyecektir. Erken aşamada başlayan eğitim süreci yaşamı boyunca devam edecektir. İtaat, tuvalet ve alan koruma gibi eğitimlerinin yanında daha birçok alanda eğitim verebilirsiniz. Yeni şeyler öğrenmek ve onlarda başarılı olmak bu ırkı çok mutlu edecektir.

Border Collie birden çok alanda başarılıdır. Hayvancılık, itaat, gelişmiş itaat, serbest itaat, agility, frizbi, flyball ve çeviklik gibi çeşitli köpek yarışmalarında ve aktivitelerinde başarılı bir cinstir. İyi bir lider ile başaramayacağı çok az şey vardır. Bu yüzden köpek yarışmalarının gözdesidir. Sahibini memnun etme isteği, oyun oynamaya olan sevgisiyle Collie’nin eğitim sürecinden keyif aldığını görebilirsiniz. Yaşadığı ortamda, cüsseli yapısıyla ve gütme eğilimiyle istemeden de olsa küçük çocuklara zarar verebilir. Küçük çocuklu ailelerin yerine, büyük ve iyi huylu çocuklu ailelerin bu köpekleri sahiplenmesi daha iyi olacaktır.

Eğitimlerde övgü, ödül ve oyun gibi pozitif pekiştirme yöntemleriyle, köpeğinize ilgiyle yaklaşmanız sonuca daha kısa zamanda ulaşmanızı sağlayacaktır. Her şeyi çok çabuk öğrenmeleri sebebiyle iyi davranışları öğrendiği gibi kötü davranışları da hızlıca öğrenip, uygulayabilirler. O yüzden davranışları takip etmeli, kötü davranışların olduğu ortamlarda köpeğinizi uzun süre tutmamalısınız.

Eğitilmesi kolay, başarılı, sadık olan Border Collie kendisiyle ilgilenebilecek bir sahip ister. Eğitilmesi ne kadar kolaysa, egzersiz ihtiyacı da o kadar fazladır. O yüzden herkesin uyum sağlayabileceği bir ırk değildir. Sahiplenirken sadece eğitimi, sağlığı açısından bakmayınız. Köpeğin tüm özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre değerlendirme yapmaya çalışınız.

Border Collie Sağlık

Border Collie genel olarak sağlıklı, dayanıklı bir ırktır. Ancak eğimli olduğu bazı sağlık sorunları vardır. Bu sorunların ne olduğunu ve belirtilerini bilmek, rahatsızlandığında müdahale etmenizi kolaylaştıracaktır. Border Collie sorumlu bir yetiştirici tarafından kalça displazisi, progresif renal atrofi (PRA), sağırlık, epilepsi, collie gözü anomalisi, Osteokondrit Dissekans, pire alerjisi, nöronal seroid lipofusinozis ve kapana kısılmış nötrofil sendromu gibi sağlık sorunları için tedbir amaçlı üreme stokunu taranmalıdır.

Border Collie’nin düzenli diş, göz, burun ve kulakları gibi beden bakımı yapılmalıdır. Bedenini olası rahatsızlık belirtilerine karşı düzenli olarak kontrol etmeniz ve gerekli durumlarda veterinere gitmeniz sağlık takibi açısından önemlidir.

Ulusal Irk Kulübünden Önerilen Sağlık Testleri:

  • Kalça Değerlendirmesi
  • Göz Doktoru Değerlendirmesi
  • Alerji Takibi

Border Collie Fiyatları - Border Collie Yavru Fiyatları

2022 güncel ortalama Border Collie yavru fiyatları 5,000 TL ile 8,000 TL  aralığında farklılık göstermektedir. İskoçya-İngiltere sınırında bulunan Northumberland’da üretilmiştir. Kanı İngiliz sürü gütme köpeklerinden gelir. Apartman hayatına kesinlikle uygun değildir. Bahçede de bağlı kalmayan uygun olan bir ırk değildir. Eğitime cevap veren bir yapıya sahip olmanın yanı sıra oldukça zekidir.Oldukça hareketli olduğundan yavrusu bahçeli bir evde mutlu olur. İtaat, frizbi gibi yarışmalarda başarılı olabilecek bir ırktır. Erkek, dişi sahibinden ücretsiz yada PetShop'tan satılık ilanları, sahiplendirme fiyatları, fiyat nedir ve ne kadar bilgisi ve ücretsiz detaylar için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Border Collie ilanları

https://patiilan.com/17758/border-collie

 

 

https://patiilan.com/